Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Ντύσιμο για ποδηλασία το χειμώνα

Λοιπόν, καθώς προχωράμε μέσα στο Φθινόπωρο και βλέπουμε το χειμώνα να πλησιάζει, ας γράψουμε μερικά πράγματα για το πως ντυνόμαστε το χειμώνα για ποδήλατο.

Αποφεύγουμε τα βαμβακερά: Τα βαμβακερά ως υδρόφιλα, κρατούν τον ιδρώτα και την υγρασία επάνω σας. Ως αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τον αέρα και το κρύο, σας βάζουν σε κίνδυνο να κρυώσετε, ως και να πάθετε πνευμονία.

Γενικά δεν ντυνόμαστε φορώντας κάτι πολύ βαρύ. Ντυνόμαστε με στρώσεις ελαφριών ρούχων, που μπορούμε να αφαιρέσουμε και να προσθέσουμε ανάλογα τις συνθήκες.

Ιδανικά, μπορούμε να φοράμε μόνο ένα ισοθερμικό (μάλλινο ή λίκρα). Είναι υπέρ αρκετό εκτός να κάνει τρομακτικό κρύο (πράγμα που δεν συμβαίνει ποτέ). Πάνω από αυτό μπορούμε να φοράμε ένα μπουφάν τύπου gridlock. Τα μπουφάν αυτά είναι αντιανεμικά, αδιάβροχα, με επένδυση που σε κρατάει ζεστό, αλλά φτιαγμένα από υλικά που είναι διαπνέονται κι επιτρέπουν στην υγρασία να αποβάλλεται. Το κόστος ενός τέτοιου ντυσίματος είναι περίπου στα 20 ευρώ ένα καλό ισοθερμικό και περίπου 60 ευρώ ένα καλό μπουφάν.

Εναλλακτικά μπορούμε να φοράμε στρώσεις από μπλούζες λεπτές, και να έχουμε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ μαζί μας ένα αντιανεμικό μπουφάν. Στις ανηφόρες δεν πρέπει να φοράμε το αντιανεμικό, γιατί αλλιώς θα ιδρώσουμε και θα βάλουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο. Το φοράμε όταν έχουμε κατηφόρα, ειδικά αν έχουμε ήδη ζεσταθεί. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να έχουμε μαζί μας και αδιάβροχο σε περίπτωση βροχής.





Μην ξεχνάμε επίσης τα γάντια. Είτε αντιανεμικά, είτε αδιάβροχα, τα γάντια θα σας σώσουν από πόνους στα χέρια όταν ποδηλατείτε στο κρύο ή στη βροχή. Ένα καλό ζευγάρι γάντια κυμαίνονται γύρω στα 20-30 ευρώ.



Αυτά είναι τα πιο βασικά και σημαντικά, κατά τη γνώμη μου. Παραθέτω παρακάτω και μερικά links που αφορούν στο σωστό ντύσιμο για ποδηλασία το χειμώνα.

http://www.youtube.com/watch?v=cuW05St9izo

http://www.bicycling.com/training-nutrition/winter-layering-done-right-how-dress-cycling-cold-weather

http://www.rei.com/learn/expert-advice/winter-bicycling.html

http://practicalcyclist.blogspot.gr/2009/01/winter-cycle-clothing-guidelines.html

http://www.livestrong.com/article/462242-how-to-dress-for-winter-cycling/